Hoe kun je je optimaal voorbereiden op de zwangerschap?

logogroot_srcset-largeWetenswaardigheden over zwangerschapskwaaltjes

Januarie 2012In dit nummer:

  • Hoe kun je je optimaal voorbereiden op de zwangerschap ?
  • Wetenswaardigheden over zwangerschapskwaaltjes
  • Hamamelis virginiana
  • Cursusaanbod 2012

Beste mensen,

Het nieuwe jaar is al weer een hele poos gaande. Er is veel gebeurd in de laatste maanden. Ik ben inmiddels Oma van een prachtige kleindochter, die op 1 december geboren is. Ook mijn zuster is in de laatste maanden twee keer oma geworden. Haar dochters hebben in tegenstelling tot onze schoondochter veel last gehad van misselijkheid en overgeven. Zo erg dat ze met uitdrogingsverschijnselen zelfs in het ziekenhuis terecht kwamen. Dit had veel impact op de jonge gezinnen.

Ineens stond ik er weer bij stil dat het krijgen van een kind een ingrijpende gebeurtenis is voor de vrouw en de man, zowel lichamelijk als ook emotioneel. Het begint al op het moment dat je zwanger wordt. Sommige vrouwen merken, behalve uitblijven van de menstruatie, er niets van. Anderen daarentegen hebben een hele rij van klachten. Van je omgeving krijg je dan vaak te horen dat zwangerschap geen ziekte is. Dat is absoluut waar; toch kun je je soms behoorlijk “ziek “ voelen. Dat was ook al bij de vroegere vroedvrouwen bekend, die hele goede resultaten bereikten met hun natuurlijke middelen.

In deze nieuwsbrief wil ik het hebben over de optimale voorbereiding op een zwangerschap en tevens hoe je “zwangerschapskwaaltjes” op natuurlijke manier kunt verhelpen.

Als bron heb ik deze keer het boekje “Naturheilkunde für schwangere Frauen und Säuglinge” van Susun S. Weed gebruikt.

Hoe kun je je optimaal voorbereiden op de zwangerschap?

Hoe je zwanger wordt en wat ebabyr in de negen maanden van de zwangerschap gebeurt is iedereen wel bekend. Maar waarop kun je letten als je van plan bent om zwanger te worden, wat in het belang van het kind staat.

Ten eerste als je rookt, alcohol nuttigt of op een andere manier blootgesteld bent aan giftige stoffen, zorg ervoor dat je dit nalaat voordat je zwanger wordt.

Ten tweede, wist je, dat de darmen van een ongeboren kind volkomen steriel zijn en dat deze pas tijdens de geboorte met darmflora van de moeder geïmpregneerd worden. Dat betekent, dat

de darmflora van de moeder optimaal zou moeten zijn om het kind zeker te stellen van een goede opbouw van het immuunsysteem. Erg handig als je middels een goed probioticum hier rekening mee houdt.

Verder zorg voor een goede leefstijl. Eet gebalanceerd, zorg voor rust en regelmaat in je dagelijks leven, vermijdt stress ! Susun Weed vat dit samen: Zorg voor schoon/vers water, gereguleerde ademing, voldoende licht, een liefdevolle en respectvolle relatie, schoonheid

en harmonie in je dagelijks leven, positieve, blije gedachten en levensnodige voedingsmiddelen. Wild gegroeide voeding en producten van biologische aanbouw zijn de beste bronnen van vitamines, mineralen en andere tijdens de zwangerschap nodige voedingsstoffen.

Op deze manier biedt je je kind een optimale start in het leven.

Wetenswaardigheden over zwangerschapskwaaltjes

Wat je kun je doen als er klachten zijn tijdens de zwangerschap.

Misselijkheid in de ochtend en stemmigs schommelingen hebben vaak met een te lage bloedsuikerspiegel te maken. Vaker wat kleinere maaltijden nemen kan hierbij helpen. Ook een kleine eiwitrijkemislijk snack voor het slapen gaan, zoals een stukje brood met tahin is aan te bevelen.

Een andere oorzaak voor de misselijkheid is de verhoogde hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap, waar het lichaam aan moet wennen. Hierdoor kunnen bijproducten ontstaan die in het lichaam ophopen. Om dit te voorkomen is het aan te raden om elke dag een half uur te gaan wandelen. Ook kan het nodig zijn extra ijzer, magnesium en een vitamine B complex te gaan gebruiken. Een tekort van b.v. vitamine B6 kan misselijkheid in de ochtend veroorzaken.

Vitamine B in: peterselie, rode klaver, paardebloem, fenegriek, wijnbladeren, framboosblad, kelp, tuinkers.

Vitamine B rovers zijn: slaapmiddelen, oestrogenen, insecticiden, suiker, koffie en alcohol.

IJzer vind je in tuinkers, paardenbloem, kelp, peterselie, venkel, chicorei. Rovers zijn: een tekort aan de juiste eiwitten, koffie, zwarte thee, klysma’s.

Magnesium zit in : tuinkers, peterselie, sleutelbloem, en paardebloemblad. Rovers zijn: alcohol, medicatie en klysma’s.

Vermijd te sterk gekruide en vette voeding. Eet voordat je opstaat ongezouten knäckebröd of beschuit. Drink een kopje venkel- of anijsthee voor het opstaan. Sta langzaam op, beweeg niet te snel en vermijdt plotselinge bewegingen.

Rugpijn, verkrampingen en te heftige pijn tijdens de weeën berusten vaak op een tekort rugpijnaan calcium. Ook verhoogde bloeddruk, te heftige naweeën, problemen aan tanden en kiezen en preeclampsie kunnen als oorsprong een tekort aan calcium hebben. De opname van calcium hangt af van lichamelijke beweging, stress, zuurvorming tijden de spijsvertering, aanwezigheid van vitamine C, A en vooral D, zoals ook Magnesium en Fosfor uit de voeding. Middels kruiden kun je hier veel aan doen. Goede calciumleveranciers onder de voedingsmiddelen zijn: (geiten)melk en – kaas, zalm, sardines, makrelen, kelp, gomasio (sesamzout), tahin, groene kool, noten (geen pinda’s), paardebloemblad, heermoes, herderstasje, gedroogde dadels, vijgen,

rozijnen, pruimen, papaya en vlierbessen, verse peterselie en brandnetel. De assimilatie wordt bevorderd door fosfor, vitamine A en C uit b.v. de bladeren van frambozen.

Vermijd voedingsmiddelen die de opname van calcium verstoren zoals, spinazie, chocolade, rabarber en biergist.

Krampen in b.v de kuiten kunnen voorkomen worden door vaker te wandelen, te zwemmen, yogaoefeningen, lichaamsmassages, hoog leggen van de benen en rekoefeningen van de betroffen spieren voor het slapen gaan.

Spataders en aambeien ontstaan door het verhoogde bloedvolumen tijdens de zwangerschap, wat een extra belasting voor de aderen is. De verhoogde progesteronspiegel werkt ontspannend op de gladde spieren van de bloedvaten en maakt de veneuze terugstroom van het bloed moeilijk, hierdoor heb je verhoogde kans op spataders. Ook is het mogelijk dat nog twee of drie dagen na de bevalling aambeien kunnen ontstaan. Middels volgende methoden kun je spataders voorkomen of behandelen.

Ga minstens 10 minuten per dag met de benen omhoog liggen en klop zachtjes met de vlakke hand de benen omhoog.

Yoga-omkeerposities zoals staan op je hoofd, schouderstand of de ploeg ontlasten de venen. Het is aan te raden dit onder begeleiding van een yoga docente te doen, zeker in de laatste maanden van de zwangerschap.

Zwemmen en vlot wandelen, fietsen en überhaupt bewegen zijn perfecte oefeningen voor de bloedcirculatiplaatjee, ook wordt de spijsvertering en regelmatige ontlasting bevorderd.

Vermijd te strak zittende kleding , schoenen met hoge hakken, te lang zitten in dezelfde houding, benen over elkaar slaan.

Spataders, aambeien, verstopping, verkleuringen van de huid en bloedarmoede zijn tekens van een tekort van specifieke voedingsstoffen.

Volgende voedingsmiddelen en heilkruiden zijn goed in te zetten tegen spataders en aambeien: rauwe knoflook en uien zorgen ervoor dat de venen hun elasticiteit bewaren. Boekweit, haver, tarwekiemen en groene bladgroenten werken opbouwend en versterkend op de hele bloedsomloop.

Bij circulatieproblemen zijn extra vitamines A, C, E en B-complex belangrijk.

Rode bieten ondersteunen de leverfuncties en bevorderen de uitscheiding, waardoor de druk op de aambeien wordt verminderd.

Vermijd alle scherpe, hete specerijen, vooral peper, cayennepeper, curry, kruidnagels. Zij versterken stuwingen in de betroffen venen en veroorzaken vaak het bloeden van aambeien.

Gebruik peterselie in salades, het heeft een goede werking op de venen. Brandnetelbladthee verbetert de elasticiteit van de aders.

Wat doen bij spataders? Maak een omslag met thee van smeerwortel, duizendblad of koningskaars tegen de pijn.

Bij sterk opgezwollen aambeien helpen zitbaden met hamamelis virginiana (toverhazelaar). Ook wegbreebladeren, smeerwortel, eikenschors kunnen als uittreksel aan een zitbad toegevoegd worden.

Obstipatie komt voor, omdat het verteringsproces langzamer verloopt. Ook stress, wcveroorzaakt door emotionele situaties, of veranderingen van het eetpatroon of slaapritme kunnen tot verstopping leiden. Vaak hoor je ook dat de verstopping een gevolg is na de inname van ijzerpreparaten. Vermijd producten van wit bloem en verplaats het door volkorenproducten.

Drink voldoende; b.v. water, kruidenthee, zelfgemaakte soepen, vers uitgeperste vruchten- en groentesappen, zelfgemaakte yoghurtdrinks. Eet minder rood vlees, vermijdt gerookte vleeswaren zoals ham, spek en worst.

Drink pruimensap en eet gedroogde pruimen, ook rabarber, vijgen en ahornsiroop verzachten de ontlasting.

De meeste groene bladgroenten werken laxerend.

Zorg voor voldoende beweging, b.v. wandelen, zwemmen en yoga.

Brandend maagzuur komt meestal in de tweede helft van de zwangerschap voor en wordt maagzuuveroorzaakt door de veranderde ligging van de maag. De steeds groter wordende baarmoeder brengt de organen wat in verdrukking. Vermijd koffie, zwarte thee, geraffineerde suiker, vetten en sterke specerijen. Eet vaker kleine maaltijden, neem wat noten of gedroogde vruchten als tussendoortje. Drink niet tijdens maar tussen de maaltijden in.

Hamamelis virginiana

bloemDe toverhazelaar werd al door de Noord- Amerikaanse Indianen gebruikt bij kneuzingen, verstuikingen, pijnlijke spieren, blauwe plekken , zwellingen en bloedingen. Ingezet worden de bladeren en de schors van de plant. Beide bevatten looistoffen die samentrekkend en vernauwend werken op de aderen. Bij aambeien en spataders kan de toverhazelaar uitwendig als bad of zalf ingezet worden. Ook inwendig kan een afkooksel van de bladeren verlichting bieden. De inwendige gebruik is bij zwangerschap niet aan te raden omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan op eventuele effecten.

Cursusaanbod

Mijn aanbod voor de lezingen blijft bestaan en kan in feite op elke dinsdag, woensdag of donderdagavond van 19:30 tot 22:00 plaatsvinden.

Als er groepen van minstens 5 deelnemers zijn kunnen de volgende thema’s doorgaan:

“De genezende krachten van onze kruiden” “Wat voeding met ons doet”

“Hoe lees ik mijn horoscoop” “Kneipp, meer dan…..”

Kosten 7,50.

Bestaat er interesse bel me gerust en ik zal proberen een groep bij elkaar te vinden.

Verder ben ik een informatieavond over fibromyalgie aan het voorbereiden, die later in het jaar plaats zal vinden. De precieze datum zal ik via een mail laten weten.

Ik wens iedereen leesplezier toe!